Muovin ruiskupuristus

Muovin ruiskupuristus vaatii ammattitaitoa. Ruiskupuristamiseen tarvitaan ruiskupuristuskone, osaamista, muotti sekä sähköä, paineilmaa ja jäähdytysvesikierto. Apulaitteina kuljettimia, muotin lämpötilan säätölaitteita, murskausmyllyjä, kuivauslaitteita, kuumasuuttimien säätö- ja automaatiolaitteita.

Muovituotteen valmistus

Nykyaikaisissa koneissa ruiskutustapahtumaa hallitaan moneen osaan porrastetuissa jaksoissa paineen, nopeuden ja aikojen suhteen.

Sulan muovin täyttäessä muotin, joutuu se syrjäyttämään edeltään muottipesän verran ilmaa. Jos muotin ilmanpoistokanavat on huonosti otettu huomioon, voi se aiheuttaa ilman palamista ja jälkiä tuotteeseen tai jaksoajan pidentymistä.

Juuri ennen kuin muottipesä on täyttynyt siirrytään käyttämään pienempää jälkipainetta ja hitaampaa ruiskutusnopeutta, jotta ilma ehtii poistumaan muotista ja vältytään paineen äkilliseltä nousulta muottipesässä. Jälkipaineen hallinnalla tuotteeseen saadaan oikeat mitat ja muodot ja ehkäistään tuoteeseen jääviä jälkijännitystiloja.

Ruiskutusparametrien oikeaoppisella hallinnalla voidaan ehkäistä tuotteeseen tulevia vikoja.

Valmis ruiskupuristus

Sula muovi jäähdytetään muotissa yleensä vesikanavakiertojen avulla. Tuote poistetaan muotista, kun se on jähmettynyt riittävästi muotoonsa kestämään ulostyöntäjien rasitukset ilman muodonmuutoksia. Jäähdytyksen kestolla voidaan myös hienosäätää tuotteen mittoja, sillä muovit kutistuvat jäähtyessään laadusta riippuen n. 0,5-2%.

Muovijätteen kierrätys

Ruiskupuristusprosessista syntyvät valukarat voidaan rouhinnan kautta kierrättää ajossa uudestaan.

Muovigranulaatin esikäsittely

Monet raaka-aineet joudutaan kuivaamaan ennen ruiskupuristusta. Kosteus raaka-aineessa ilmenee yleensä viirujälkinä tai kaasukuplina tuotteen pinnassa ja mekaanisena haurautena. Esimerkiksi polyamidit eli nailonit imevät ilmasta kosteutta erittäin runsaasti.

muovin-ruiskupuristus

Ruiskupuristus vaatii alan ammattitaitoa. Karhumuovista löydät alan osaajat.


Nykyaikaisissa koneissa ruiskutustapahtumaa hallitaan moneen osaan porrastetuissa jaksoissa paineen, nopeuden ja aikojen suhteen.

muovin-ruiskupuristusta